Artiklar

söndag 5 februari 2012

Riksdagspolitiker vilseleder i vinstdebatten


Politiker har lyft att vinster i vård, skola och omsorg är ett stort problem. De vilseleder. Det är snarare politikers oförmåga att ställa ordentliga kvalitetskrav som skapar utrymmet för överdrivna överskott från offentliga avtal/upphandlingar/överenskommelser. Oavsett om överskottet kallas vinster eller tas ut i en annan form.
Det är inte så svårt att räkna ut att de stora vinsterna (eller överskotten) uppkommer genom försämringar i kvaliteten. Men en icke-vinstdrivande motpart är ingen garanti för att vinster/överskott inte tas ut. Därmed måste effektiva kvalitetskrav kopplas till alla överenskommelser när skattemedel överlämnas till andra aktörer. Och det gäller oavsett om leverantören heter De Stora Elakas AB eller Den snälla föreningen.
Hela debatten blir för mig lite märklig när M i Dagens Medicin och MP på DN-debatt verkar vara på i stort sett samma linje angående att vinster i sig är onda, och S-ledaren Stefan Löfven står för det sunda förnuftet när han pekar på det faktum att det finns olika sätt att ta ”vinster”. Dessutom framför han just behovet av kvalitetskrav i upphandlingar.
Politiker har alltför lätt hittat boven i dramat – vinster och i synnerhet kopplat till riskkapitalbolag. Men alltför få talar om politikernas ansvar för att se till att reella kvalitetskrav ställs i förhållande till upphandlingarna.
Politiker måste också lära sig att även ställa krav i förhållande till det offentliga. Skattebetalarna har rätt att kräva det. Det är inte precis så att den offentligt drivna skola, vård och omsorg har saknat skandaler. Fördelen med offentliga verksamheter är att politiker har möjlighet att agera när skandaler uppdagas. Angående skandalerna i upphandlade verksamheter, är de bundna av krav som ställts i avtalen. När kvalitetskraven i avtalen saknas, är det inte entreprenörens fel, det är politikerns. Och på gott och ont - är jag en av dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar