Artiklar

torsdag 26 januari 2012

Fortsatt diskriminering av unga på krogen

”Unga människor orsakar oftare ordningsproblem”. Detta är skälet till att ett undantag ska införas i det utvidgade förslaget mot åldersdiskriminering. Regeringen frångår därmed utredningsförslaget och tillmötesgår krögarnas krav på att även i fortsättningen kunna sätta åldersgränser slentrian-mässigt. 
Naturligtvis kan man ha undantag i diskrimineringslagar. Men de ska ha en hållbar motivering. Här är det problematiskt när en minister som är ansvarig för lika rättigheter och möjligheter, och som även är jurist, godtar argument för undantag som uppenbarligen inte håller i andra sammanhang.
Det öppnar lätt upp för andra argument än åldersdiskriminering. ”Unga män är bråkigare än kvinnor, då behövs högre åldersgränser för män jämfört med kvinnor.” Så har det länge varit på vissa krogar i Sverige. Men det kan inte vara så svårt att räkna ut att kombinationen äldre män och yngre kvinnor har med annat att göra än unga mäns stökighet.
Därtill öppnar det upp för liknande tankar om varför diskriminering ska accepteras. ”Unga kvinnor blir föräldralediga oftare än män.” ”Invandrare har oftare svårare med svenska språket.” ”Personer med funktionsnedsättning ställer oftare krav på tillgänglighet.”
Till slut borde man även fundera över om inte den extrema ålderssegregering som finns i utelivet i sig är en viktig orsak till stökigheten som beskrivs - både inne i krogarna och på gatan utanför. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar